Eläinten siirtelyä

30.05.2022

Ensin odotetaan, että laitumille tulisi jotain syötävää ja saisimme edes jonkun ryhmän ulos ja sitten onkin kaikki laitumet akuutissa tarpeessa tulla syödyksi. Onneksi meillä on työmies, joka ei työntekoa pelkää. Laitumia on rakennettu niin paljon kuin vain on mahdollista. Perinteisesti materiaalit loppuivat kesken. Vaikka viime vuonna tilasimme niin paljon keppejä, että pelkäsi ettei ne mahdu talveksi varastoon, niin nyt heti keväästä ne loppuivat kesken. Onneksi kuitenkin loppusuoralla ja kaikesta huolimatta olemme saaneet lähes kaikki lampaat ulos.

Aloitimme karitsoiden laidunnuksessa viime vuonna kokeilun, että siirrämme joka päivä heidän laidunta. Eli heille annetaan joka päivä uusi lohko syötäväksi, tallottavaksi ja lannoitettavaksi. Tämän menetelmän pitäisi olla erittäin tehokas maanparannuskeino. Tulos pitäisi näkyä jo tänä vuonna, mutta erityisesti muutaman vuoden laidunnuksen jälkeen. Maanparannusta ajatellen olemme myös jättäneet ulkoloishäädöt pois kokonaan ja sisäloisien kohdalla tulee ajatella, missä lääkityt eläimet pitää lääkkeen vaikutuksen ajan. Menetelmä on aika työläs, mutta palkitseva niin monin tavoin.

Maanparannus oli mielessä kanojenkin hankinnassa. Ja lisää työtä hekin teettää. Onneksi se on vaihtelua lampaiden hoitoon, niin ei aina tunnu niin työltä. Kanatkin siirrellään päivittäin, ainakin alkukauden, kun heitä ei voi taivasalle päästää. Isäntä kehitti parin vloggarin esimerkin mukaisesti siirrettävät kanateltat, jotka pyörillä vedetään haluttuun kohteeseen. 

Mielenkiintoisia projekteja!